Έναρξη συνεργασίας Δήμου Λακατάμιας με τη «Μαθητική επιχείρηση» του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας CompostMate

Ο Δήμος Λακατάμιας ανακοινώνει τη σύναψη συνεργασίας με την «Μαθητική επιχείρηση» του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας CompostMate, για την διάθεση του φορητού κομποστοποιητή που έχουν κατασκευάσει. Η συμφωνία εμπίπτει στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής του Δήμου για μείωση των οικιακών αποβλήτων.

Η ομάδα αποτελείται από τέσσερις μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λακατάμιας, οι οποίοι στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στον Παγκύπριο Διαγωνισμό «Μαθητική Επιχείρηση» του Οργανισμού Junior Achievement Κύπρου, δημιούργησαν την μαθητική επιχείρηση CompostMate. Η πρόταση τους, αφορά ένα καινοτόμο προϊόν, ένα φορητό κομποστοποιητή, το οποίο στοχεύει να μειώσει τα οικιακά απόβλητα καθώς και να συμβάλει στην κυκλική οικονομία.

Κατά την παρουσίαση του CompostMate τα παιδιά αναφέρθηκαν στο πως γεννήθηκε η ιδέα, λέγοντας πως κύριος τους στόχος, ήταν να δώσουν λύση στις οικίες που δεν έχουν κατάλληλους χώρους στους κήπους τους, ή δεν έχουν κήπους, να μπορούν με μετατρέπουν τα οργανικά απόβλητα κουζίνας, που αποτελούν το 60% περίπου των σκουπιδιών ενός νοικοκυριού σε λίπασμα με τη χρήση κομποστοποιητή.

Ο CompostMate είναι ένας μικρός και φορητός κομποστοποιητής, κατασκευασμένος εξ’ ολοκλήρου από ανακυκλώσιμα υλικά, ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί στο μπαλκόνι ή σε μια γωνιά του κήπου. Η χρήση του είναι απλή, αφού αρχικά τοποθετείται στον κομποστοποιητή το μείγμα χώματος που παρέχεται με την αγορά και στη συνέχεια τοποθετούνται σταδιακά τα οργανικά απόβλητα όπως φλούδες, φύλλα, τσόφλια, καφές ή τσάι, κλαδιά, τρίχες, στάχτη, χαρτί. Σε λίγο χρονικό διάστημα τα απόβλητα θα γίνουν ένα πλούσιο λίπασμα για τα φυτά.

Η Δήμαρχος συγχάρηκε τα παιδιά για αυτή τους την πρωτοβουλία και τους ευχήθηκε καλές δουλειές! Ως Δήμος, ανέφερε, καλωσορίζουμε όλες τις ενέργειες που αποσκοπούν στην μείωση των οικιακών απόβλητων και στην προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα. Το γεγονός ότι, αυτή η εξαιρετική ιδέα πηγάζει από το νέους ανθρώπους, είπε, μας δίνει το δικαίωμα να σκεφτόμαστε με αισιοδοξία, ότι είμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε έναν καλύτερο, πιο ασφαλή και πιο πράσινο κόσμο. Ο CompostMate, συμπλήρωσε, έρχεται σαν προπομπός της πιλοτικής δράσης για την οποία ετοιμάζει εισήγηση η Υπηρεσία του Δήμου, και αφορά τη διάθεση 60 οικιακών κομποστοποιητών στους Δημότες μας, ως ενίσχυση των προσπαθειών που γίνονται για μείωση των οικιακών αποβλήτων.

O φορητός κομποστοποιητής θα διατίθεται προς πώληση στα γραφεία του Δήμου στην τιμή των €5.

CompostMate2024.jpg