Στιγμιότυπα από το Μαθητικό Συνέδριο του Σχολείου μας «Κύπρος του Χθες, Ρίζες του Σήμερα - Περιδιαβάζοντας στα μονοπάτια της φύσης, της μνήμης και του πολιτισμού της Κύπρου του 20ού αιώνα» (4 Απριλίου 2025)
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος το Μαθητικό Συνέδριο του Σχολείου μας, το οποίο έλαβε χώρα στις 04 Απριλίου 2025 και είχε τίτλο «Κύπρος του Χθες, Ρίζες του Σήμερα - Περιδιαβάζοντας στα μονοπάτια της φύσης, της μνήμης και του πολιτισμού της Κύπρου του 20ού αιώνα». Το Συνέδριο χαιρέτισαν η Διευθύντρια του Σχολείου κ. Θεονίτσα Κοκκαλή και η Αντιπρόεδρος του ΚΜΣ Γεωργίου Κωνσταντίνα του Γ11. Μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί και προσκεκλημένοι/ες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πολυσχιδές πρόγραμμα με ομιλίες, μουσική, βιωματικά εργαστήρια αλλά και με ξενάγηση σε Έκθεση Αυθεντικών Ενθυμημάτων του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-59, για την οποία έχουμε ήδη δημοσιεύσει ξεχωριστή ανάρτηση.
Εναρκτήριες ομιλίες του Συνεδρίου ήταν η εισήγηση του πανεπιστημιακού καθηγητή Ιστορίας κ. Γιώργου Γεωργή, με τίτλο «Βασικοί σταθμοί της ιστορίας της Κύπρου κατά τον 20ό αιώνα», καθώς και η εισήγηση του φιλόλογου-ιστορικού Ανδρέα Χριστοφόρου με θέμα «Τα ενωτικά δημοψηφίσματα στην Κύπρο 1914-1950».
Το τρίτο και πιο βιωματικό μέρος του συνεδρίου περιλάμβανε οκτώ εργαστήρια.
Η πρώτη ομάδα είχε την ευκαιρία να γνωρίσει, μέσα από μια πρωτογενή μαρτυρία, γεγονότα αιχμαλωσίας του 1974. Ο κ. Νίκος Παπαναστασίου, ο οποίος βίωσε την αιχμαλωσία στη Λάπηθο το καλοκαίρι του 1974, μοιράστηκε μαζί με τα παιδιά μνήμες βαριές, σημαδεμένες από βαθιά ψυχικά και σωματικά τραύματα. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην κυρά της Λαπήθου, Ευφροσύνη Προεστού, τη γυναίκα που, με αυταπάρνηση κι αγάπη, στάθηκε δίπλα στους δώδεκα στρατιώτες αιχμαλώτους σαν δεύτερη μάνα, προσφέροντάς τους κουράγιο, τροφή κι ανθρωπιά μέσα στην απανθρωπιά του πολέμου.
Η δεύτερη ομάδα είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τον κ. Ευαγόρα Καραγιώργη, γνωστό μουσικό συνθέτη της Κύπρου με πολυετή πείρα στη Μέση Εκπαίδευση και να παρακολουθήσει την εισήγησή του «Μαντήλιν Ολομέταξον: η παράδοση στη ζωή μας. Λόγος, τέχνη, μουσική». Ο κ. Καραγιώργης εξήγησε στα παιδιά πώς η τέχνη του κεντήματος αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς άλλους δημιουργούς στην Κύπρο, αναδεικνύοντας ότι η παράδοση δεν είναι απλώς κάτι στατικό ή ξεχασμένο, αλλά ένας ζωντανός πυρήνας που εμπνέει και μεταμορφώνεται σε νέα δημιουργία.
Η κ. Ευφροσύνη Κούρρη, πρώην εκπαιδευτικός, με την εισήγησή της «Ο Αρχιμανδρίτης Λεόντιος Χατζηκώστας και η συμβολή του στα γράμματα της Κύπρου, προσωπικές μαρτυρίες» έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές και τις μαθήτριες της 3ης ομάδας να γνωρίσουν το πολυσχιδές έργο του -εν πολλοίς άγνωστου- Αρχιμανδρίτη Λεόντιου Χατζηκώστα, που με τη δράση και τη συνεισφορά του στον τομέα των γραμμάτων και της εκπαίδευσης άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην πνευματική ζωή της Κύπρου.
Στην 4η ομάδα οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν την εισήγηση του κ. Αντρέα Κάρυου, ιστορικού με διδακτορικό στην στρατιωτική πτυχή του αγώνα της ΕΟΚΑ και εγγονό του ήρωα αγωνιστή της, Ανδρέα Κάρυου, με θέμα «Ο ρόλος και η συμβολή της νεολαίας στον απελευθερωτικό αγώνα». Το εργαστήρι ανέδειξε τον καίριο ρόλο της νεολαίας στον αγώνα της ΕΟΚΑ.
Στην 5η ομάδα οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε έναν ανοιχτό διάλογο με τον κ. Κυριάκο Ιακωβίδη, λέκτορα του Πανεπιστημίου «Νεάπολις» και να ρωτήσουν σχετικά με τον αντίκτυπο που είχε ο αγώνας της ΕΟΚΑ στην Ελλάδα. Συζήτησαν, επίσης, πώς αντέδρασε ο ελληνικός λαός και οι εκάστοτε κυβερνήσεις απέναντι σε αυτόν τον αγώνα.
Οι καθηγήτριες Βιολογίας Παναγιώτα Πούγιουρου, Ελένη Παπαδάτου και Ανδρονίκη Κλώνη παρουσίασαν στην 6η ομάδα έρευνα για τις καλλιέργειες βαμβακιού στον κάμπο της Μεσαορίας πριν από το 1974, ως πράξη αντίστασης κατά την Αγγλοκρατία, και κυρίως κατά τη διάρκεια της Παλμεροκρατίας.
Η 7η ομάδα παρακολούθησε τον κ. Παρασκευά Σαμάρα, πρώην Επιθεωρητή Μέσης Εκπαίδευσης, ο οποίος συγκλόνισε με την εισήγησή του «Το ολοκαύτωμα του Λιοπετρίου», υπενθυμίζοντας το βαρύ τίμημα της ελευθερίας.
Στην 8η ομάδα οι μαθητές Βασιλείου Σοφοκλής και Γεωργίου Γιώργος παρουσίασαν τα πορίσματα της έρευνάς τους για το «Πώς επωφελείται η Κύπρος από το Σχέδιο Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Πιστεύουμε πως το συνέδριο αυτό αποτέλεσε μία ζωντανή γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, εμπνέοντας τους μαθητές και τις μαθήτριες του Λυκείου μας να προσεγγίσουν την ιστορία όχι απλώς ως γεγονότα, αλλά κι ως βίωμα και συλλογική μνήμη.
Συγγραφή κειμένου: Ευφροσύνη Νικηφόρου, Φιλόλογος
|