• Αρχική
  • Δράσεις
  • Διαλέξεις
  • Ο Ευρωβουλευτής κ. Κώστας Μαυρίδης στο σχολείο μας για την προβολή του ντοκιμαντέρ «Προσκλητήριο Αγνοουμένων" (Τετάρτη 24 Απριλίου 2024)

Ο Ευρωβουλευτής κ. Κώστας Μαυρίδης στο σχολείο μας για την προβολή του ντοκιμαντέρ «Προσκλητήριο Αγνοουμένων" (Τετάρτη 24 Απριλίου 2024)

Με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή του 1974, την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 φιλοξενήσαμε στο σχολείο μας τον Ευρωβουλευτή κ. Κώστα Μαυρίδη για την προβολή του ντοκιμαντέρ «Προσκλητήριο Αγνοουμένων", το οποίο δημιουργήθηκε κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, με σκοπό την ενημέρωση των μελών του Ευρωκοινοβουλίου και όλων των ευρωπαίων πολιτών γενικότερα.

Ιδιαίτερα συγκινητικό το κλίμα ανάμεσα σε μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς, καθώς παρακολουθήσαμε τη μόνιμη εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο, κ. Isabel Santos να ενημερώνεται, στην Κύπρο, για την ιστορία του μικρού Χριστάκη, που ως τραυματίας μεταφέρθηκε στην Τουρκία στα 4 του χρόνια και δεν συναντήθηκε ξανά με τη μάνα του, κ. Μυροφόρα, η οποία ακόμα τον περιμένει…

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, ακολούθησε συζήτηση, κατά την οποία τέθηκαν εύστοχα ερωτήματα σχετικά με τις έρευνες για τους αγνοούμενους, την ταυτοποίηση των ανευρεθέντων οστών, τη στάση του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου για το θέμα και τα κοινά βιώματα ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, που θρηνούν για την απώλεια αγαπημένων προσώπων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πραγματικός αριθμός των αγνοουμένων ανερχόταν, πριν τις ταυτοποιήσεις, στους 2002: 767 ελληνοκυπριοι και 199 Τουρκοκύπριοι. Ανάμεσά τους, 11 αγόρια και 3 κορίτσια κάτω των 16 ετών…

Ευχαριστούμε θερμά τον Ευρωβουλευτή κ. Μαυρίδη για την παρουσία του και την ευαισθησία με την οποία προσεγγίζει ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.