Εργαστήρι στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών στο σχολείο μας, Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Την Πέμπτη 11 Απριλίου είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας την εκπαιδευτικό και συγγραφέα κ. Έλενα Περικλέους, η οποία σε συνεργασία με τη Δρα Ξένια Στυλιανού, ειδική επιστήμονα στο πεδίο του Post Death Education, πραγματοποίησαν ένα πολύ ενδιαφέρον και συγκινητικό εργαστήριο στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών, με συνεργάτη καθηγητή τον κ. Χαράλαμπο Χαραλάμπους.

Στην Α' Λυκείου στο μάθημα των Θρησκευτικών, στα πρώτα μαθήματα, γίνεται λόγος για το τι είναι το Ευαγγέλιο: ένα λειτουργικό βιβλίο που εικονίζει στη μια του πλευρά την Σταύρωση και στην άλλη την Ανάσταση. Οι μαθητές και οι μαθήτριες, στη διάρκεια αυτών των μαθημάτων διαπραγματεύονται το θέμα του θανάτου μέσα από τη θεολογική προσέγγιση της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το βιωματικό αυτό εργαστήρι, λοιπόν, έδωσε ένα άλλο χρώμα, μιαν άλλη γεύση, έναν άλλο τρόπο να προσεγγίσει κάνεις την απώλεια, το πένθος. Με αφορμή το κείμενο «Εδώ και τώρα», που συνέγραψε ειδικά για το εργαστήριο η κ. Περικλέους, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α22 εξέφρασαν ερωτήματα, απόψεις και συναισθήματα για την απώλεια και τον θάνατο, σημαντικά θέματα που αφορούν διαχρονικά όλους τους ανθρώπους. Δημιούργησαν, σε ομάδες, το προφίλ των ηρώων και των ηρωίδων του διηγήματος (Πώς διαχειρίζεται ο καθένας την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου; Με τι σχετίζεται η αντίδραση του καθενός; Τι μας λένε αυτά για τον χαρακτήρα τους;) φτιάχνοντας στο τέλος αλυσίδες με μνήμες των αγαπημένων προσώπων που πέθαναν, αλλά τα οποία δεν χάνονται, όταν τα κουβαλούμε στην καρδιά και το μυαλό μας.

Το εργαστήριο τίμησε με την παρουσία της η επιθεωρήτρια Φιλολογικών μαθημάτων κ. Σοφία Ιωάννου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων, η Διευθύντρια και εκπαιδευτικοί του Σχολείου μας.

Ευχαριστούμε θερμά τις φιλοξενούμενες ειδικούς που εμψύχωσαν και καθοδήγησαν τα παιδιά μας στο δύσκολο αλλά και χρήσιμο ταξίδι πάνω στο θέμα του θανάτου, το οποίο η εκπαίδευση οφείλει να προσεγγίσει με ενσυναίσθηση αλλά και γνώση.